Zasto se oseca bol posle masaze i sta uciniti povodom toga

Zasto se oseca bol posle masaze i sta uciniti povodom toga

Zasto se oseca bol posle masaze i sta uciniti povodom toga Masaža je vid terapije kojom se postiže opuštanje mišića i celog nervnog sistema. Masažom se ubrzava cirkulacija, izbacuju se štetni toksini i smanjuje se spazam mišića. Osoba se oseća opušteno, smireno, manje anksiozno i depresivno. Ali nekada se javlja i bol. Zašto se bol...

Zasto se oseca bol posle masaze i sta uciniti povodom toga

Masaža je vid terapije kojom se postiže opuštanje mišića i celog nervnog sistema. Masažom se ubrzava cirkulacija, izbacuju se štetni toksini i smanjuje se spazam mišića. Osoba se oseća opušteno, smireno, manje anksiozno i depresivno. Ali nekada se javlja i bol. Zašto se bol javlja nakon masaže?
Važno je prvo istaći da bol nakon masaže nije jednaka njenoj efikasnosti. Postoji mit da nakon masaže mora da boli i da je to znak da je masaža dobro uradjena. Ovo je potpuno netačno, i sve zavisi od niza faktora, kao što su količina pritiska koji terapeut primenjuje, vrsta masaže, nivoa napetosti i vremena koje je prošlo od poslednje masaže.
Bol nakon masaže se javlja najčešće nakon dupoke masaže tj. terapeutske masaže. Tada se tretiraju duboki delovi mišića. Primenjuje se jak i dubok pritisak na napeti mišić i triger tačke. Na taj način se postiže opuštanje mišića i “razbijanje” triger tačaka. Ovim postupkom mlečna kiselina i metabološki produkti koji su bili unutar mišića izlaze na površinu mišića, a zatim i u krvotok. Upravo iz ovog razloga nastaje bol u mišiću nakon masaže. Ta bol podseća na bol kao posle prvog ili teškog treninga. Upala i bol koji nastaju u oba slučaja su uzrok nakupljanja mlečne kiseline i toksina, kao i kidanja mišićnih vlaka, koja nestaje u narednih 48 sati. Kao i redovnim treninzima, tako i redovnim masaža se gubi mogućnost nastanka bola nakon masaže. Mišići su naviknuti na taj vid radnje, bolja je cirkulacija, manje su količine i brže je izbacivanje mlečne kiseline i toksina.
Kako sprečiti bol nakon masaže?
Prvo što treba naglasiti je da bol tokom masaže treba da bude prijatna ili čak ni da ne boli. To će zavisiti od vrste masaže koju ste izabrali, od upaljenosti i stanja vaših mišića, problema zbog koga ste došli na masažu, tehnike koju terapeut primenjuje i jačine pritiska. Bitno je da obavestite terapeuta ukoliko je bol koju osećate prejaka. Ukoliko osećate jaku bol tokom masaže može se dovesti do kontra efekta od željenog, a i izazvati bol koja će trajati nekoliko dana nakon masaže.
OSTANITE HIDRIRAN: Bilo da osetite bol posle masaže ili ne, bitno je da ostanete hidrirani. Potrebno je da pre i posle masaže popijete čašu vode kako bi organizam mogao da što pre preradi i izbaci toksine iz organizma, kako se ne bi zadrzavali duže i pravili upalu i bol. Na ovaj način će te zadrzati hidriranost vaših mišića. Izbegavajte kafu, alkohol i slatka pića, a preporuka je popiti i čaj od djumbir, nane ili kamilice.

NEŽNO ISTEZANJE: Jako je bitno da uradite istezanje, sa posebnom pažnjom na mišiće koji su se manipulisali sa masažom, nežno istezanje može pomoći u održavanju protoka krvi kroz te mišiće i pomoći da ostanu opušteni. Ipak, najbolje je izbegavati bilo kakvu napornu aktivnost nakon masaže, jer vašim mišićima treba vreme da ostanu opušteni i da se oporave od tretmana.

OKUPAJTE SE: Tople kupke mogu biti odličan način da vaše telo ostane opušteno. Dodavanje Epsom soli (gorske) u kadu takođe može pomoći u smanjenju upale i povećanju cirkulacije. Pripremite kupku u vašoj kada i odležite 20-40minuta nakon masaže. Takodje možete toplim tušem masirati bolnu regiju i na taj način ubrzati cirkulaciju i dodatno uticati na smanjenje bola.

KORISTITE HLADNU KOMPRESU: Ako nakon masaže osetite bol u određenim delovima tela, može vam pomoći hladna obloga, posebno ako primetite bilo kakav otok. Koristeći hladan paket sa ledom umotan u krpu postavite ga na mesto bola i drzite ga 15-tak minuta. Nakon toga se utoplite i pustite da se mesto lagano ugreje samo od sebe. Na ovaj način će te sprečiti prenos bola do mozga i smanjiti bol, ali i pomoći svom organizmu da dodatno ubrza cirkulaciju i otkloni što pre mlečnu kiselinu i toksine.

DOBRO SE NASPAVAJTE: San je jedan od najboljih načina da se vaše telo oporavi. Pošto masaža može pomoći u poboljšanju sna, kombinacija masaže i sna može biti upravo ono što je vašem telu potrebno da zaista iskoristi prednosti masaže. Ako je moguće, pravo vreme za rezervisanje masaže je kada možete da odvojite malo vremena za opuštanje nakon toga. Ideja je da produžite vreme opuštenih mišića nakon masaže što je duže moguće, tako da vam odmaranje nakon masaže može biti od velike pomoći.

ZAKAŽITE SLEDEĆU MASAŽU: Masaža pomaže da vaš mišić ostane opušten i bez bola. Ukoliko ne održavate postignuto stanje mišić će opet postati napet i ponovo će se javiti bol. Ali ukoliko redovno posećujete vašeg terapeuta i negujete vaše mišiće oni će duže ostajati opušteni.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Log In

Don’t have an account?