Značaj sna

Značaj sna

Značaj sna Dobro je poznato da nedostatak adekvatnog sna može uticati na zdravlje. San koji traje manje od 7h negativno utice na kardiovaskularni sistem, metabolizam, stanje šećera u krvi, može uticati na povećanje anksioznosti i depresije, smanjenje koncentracije i kreativnosti. Nedostatak dobrog sna remeti sposobnost organizma da očisti toksine. Na koji način? Kada padne mrak...

Značaj sna

Dobro je poznato da nedostatak adekvatnog sna može uticati na zdravlje. San koji traje manje od 7h negativno utice na kardiovaskularni sistem, metabolizam, stanje šećera u krvi, može uticati na povećanje anksioznosti i depresije, smanjenje koncentracije i kreativnosti. Nedostatak dobrog sna remeti sposobnost organizma da očisti toksine. Na koji način? Kada padne mrak mi postajemo umorni. Tada se u našem organizmu dešavaju neki procesi. U naše ćelije ulaze natrijum i kalcijum, a izlaze magnezijum i kalijum. Natrijum i kalcijum imaju ulogu da tokom noći i sna pokupe sve toksine iz ćelije i pri njihovom izlasku da ih izbace iz nje. Dalje toksini putem limfnog sistema odlaze u krv, pa u jetru koja je glavni prečišćivač, zatim u žučnu kesu, dvanaestopalačno crevo i dalje putevima dok ne izađu iz organizma. Natrijum i kalcijum sa toksinima moraju da izadju iz ćelija pre nego što svane i pre nego što se mi probudimo. Ukoliko nemamo redovan san, legnemo kasno, loše spavamo, budimo se tokom noći, nemamo dubok i dobar san, ovaj proces u organizmu se neće odigrati do kraja. Iz tog razloga se budimo umorni. Nedostatak sna takođe uzrokuje smanjenje imuniteta i prerano starenje jer utiče na proizvodnju hormona rasta. Zatim utiče na veće šanse da osoba oboli kako od obične prehlade tako i od ozbiljnijih bolesti kao što su dijabetes, rak i ostale teške bolesti. Preporuka je da spavate minimum 7 do 8h dnevno i to da zaspite najkasnije do 22,23h.

Benefit masaže u ovom pitanju će biti u dobroj pripremi organizma, gde ćemo nakon napornog dana i nakupljanja toksina u našem organizmu otići na masažu koja će nam ubrzati cirkulaciju i opustiti nas. Tako relaksirani ćemo leći, brzo zaspati i imati bolji i dublji san, a samim tim i zdraviji i bolji život. To možete postići redovnom masažom u našem Runway studiju.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Log In

Don’t have an account?